Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Το Παλιό Αγιονέρι


Το Παλιό Αγιονέρι απέχει 30 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 25 χιλιόμετρα από το Κιλκίς και έχει πληθυσμό 907 κατοίκους σύμφωνα με τη απογραφή του 2001.

Το χωριό εποικίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 από πρόσφυγες προερχόμενους κυρίως από το Καύκασο και λίγων από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης. Υπάρχουν επίσης και μερικές οικογένειες Σαρακατσάνων. Το χωριό προϋπήρχε με το όνομα Βουρλάντζα και με Τούρκους κατοίκους, οι οποίοι έφυγαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922. Το 1990 εγκαταστάθηκαν και 50 οικογένειες παλιννοστούντων από την Τσάλκα της Γεωργίας.

Οι κάτοικοι μετέφεραν τις δραστηριότητες που είχαν στις πατρίδες τους και παράλληλα ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της γης. Πολλοί από αυτούς εργάζονται σήμερα στις Βιομηχανικές Περιοχές του Νομού.

Στο χωριό λειτουργεί 4/θέσιο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο σε νέο κτίριο, με μαθητές σε όλες τις τάξεις.

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και ανεγέρθηκε από τους κατοίκους την δεκαετία του 1920. Έξω από το χωριό, σε ένα λόφο, υπάρχει και το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία στην γιορτή του οποίου γίνεται και η τοπική πανήγυρη.


Ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΄΄ΚΑΡΣ ΄΄ διατηρεί χορευτικά τμήματα με παραδοσιακούς χορούς και διοργανώνει εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα ΄΄ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΄΄ παίζει στις Ερασιτεχνικές κατηγορίες του Νομού και προσφέρει μία διέξοδο στους νέους του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου